Eesti

Lisaks Eesti parima pagari pannkoogiretsept!

GALERII | Eesti parim pagar Sandra: finaali esimene ülesanne läks mul nii metsa, et olin valmis võistluse pooleli jätma! (43)

Katharina Toomemets, 3. aprill 2019, 22:35
Sandra DaškovaFoto: Stanislav Moshkov
„Uskumatu! Ma ei arvanud üldse, et võidan, sest finaali esimene ülesanne läks mul metsa. Usun, et kohtunikud tegid oma otsuse selle põhjal, mida kogu saate ajal teinud olen ning millised oskused mul on,“ õhkab värske „Eesti parima pagari“ võitja Sandra Daškova.

Järjekordne pagarisaade on otsa saanud ja võitja on selge. Sandra usub, et talle tõi võidu just see, et ta tegi kõik küpsetamiseks vajaliku kohapeal valmis. „Moosid ja muu. Ma ei võtnud midagi kodust kaasa,“ sõnab naine, et võistlejatel oli võimalik osa tooraineid ka ise kaasa tuua. „Minu jaoks tähendab küpsetamine seda, et näitad, et suudad kõik kohapeal valmis teha.“ Sandra tunnistab, et mõtles vahel isegi, et kaasatoodud materjalidega oleks saates palju lihtsam. „Aga see ei näita, kui palju ma tegelikult oskan.“ Näiteks tegi Sandra ühes saates ise valmis ka koogi kaunistamiseks vajaliku suhkrumassi, teised võistlejad kasutasid valmis pakendimassi.

Pingelisi hetki on Sandral saate jooksul olnud mitu. Üks neist juhtus siis, kui võistlejatel tuli küpsetada kaardimaja, mis pidi ka koos püsima. Sandra ei olnud varem karamelli teinud, millega kaardimaja kokku liimida, ja ei osanud arvestada, kui kaua aega selle tegemiseks läheb. „Karamell ei saanud valmis ja pidin maja kokku panema glasuuriga, mis ei ole teadupärast kõige tugevam liim.“ Kaardimaja kukkus kokku, Sandra oli endast väljas ja mõtles, et jääb viimaseks või peab sootuks saatest lahkuma.

SUURIM ÄPARDUS: Ühes saates tuli võistlejatel küpsetada kaardimaja. Sandra paljastab, et tegi selles saates esmakordselt karamelli ja ei teadnud, kui kaua selle valmistamiseks aega läheb. Karamell ei saanud valmis ja nii tuli tal kaardimaja kokku liimida glasuuriga, see aga lõppes maja kokkukukkumisega.Foto: Stanislav Moshkov

Teine suur tagasilöök tabas teda finaalis. Esimeses ülesandes tuli võistlejatel valmistada söödav lillebukett. Kaunistamiseks mõeldud võikreem läks aga untsu. „Meile anti külm võipakk. Külma või mikserdamisel ja prosecco lisamisel muutus kreemi struktuur nii palju, et see ei tulnud välja.“ Sandra tunnistab, et oli valmis käed tõstma ja ütlema, et lõpetab võistlemise pärast esimest finaaliülesannet ja lahkub saatest. Lõpuks võttis ta end aga kokku, külmutas võikreemi pisut ja sai tassikoogid siiski kaunistatud. 

FINAAL: Finaali esimeseks ülesandeks oli valmistada söödav lillebukett. Sandra tunnistab, et oli valmis võistlusest lahkuma, sest tema kaunistamiseks mõeldud võikreem ei tulnud välja. Lõpuks päästis ta kreemi seda pisut külmutades. Foto: Stanislav Moshkov

Samal teemal

Kui kaardimaja nihuminemisel valas Sandra pisaraid, siis tassikookide juures valdas teda lihtsalt vihatunne. „Mõtlesin, kuidas ma nüüd nii lihtsa asjaga hakkama ei saanud. Me ei tea võistluses kunagi, mis olekus toorained saame. Kui kõik oleks nii nagu vaja, tuleksid paljudel asjad õigesti välja.“ Naine lisab, et telgis, kus pagarisaadet suvel filmiti, oli ka väga külm, seega oleks või toatemperatuurile jõudmine aega võtnud mitu tundi. „Paljud asjad peavad toatemperatuuril olema enne, kui neist küpsetama saab hakata. Panin isegi munad omale põue soojenema.“

Kõige ägedamaks küpsetiseks peab Sandra piparkookidest tehtud karuselli. „See on kõige ägedam asi, mida ma üldse kunagi teinud olen. Ehitasime enne seda saatepäeva terve öö elukaaslasega maketti. Maketil oli lihtne, panid lihtsalt selle paberist kokku, aga piparkook on paks ja pidime arvestama, et mõõdud on kohe teised.“

Sandra piparkoogikaruselli küpsetamas. See on tema sõnul olnud kõige ägedam asi, mille ta kunagi teinud on. Foto: Stanislav Moshkov

Kui näiteks välismaistes saadetes tehakse tihti erinevate kujudega kooke nii, et pannakse raam kokku plasttorudest ja muust kraamist, siis meie pagaritel seda luksust polnud. „Tegin piparkookidest lillekesed, panin need üksteise peale ja sellest sai karuselli hoidev tugi,“ selgitab Sandra. Muide, tolleks korraks õppis ta ära ka karamelli tegemise, millega kogu ilu kokku liimida. Muidugi tegi Sandra taignas kasutatud piparkoogimaitseaine ise. „Teised kasutasid valmis pulbrit, aga mina panin kõik maitsesined ise, riivisin isegi muskaati.“

Tordi sees olnud planeedid tegi ta valmis ümmarguste pulgakoogivormidega ja küpsetas ahjus ära. Siis aga valas peale toore taigna ja küpsetas kooki veel kord. Kohtunikud olid skeptilised ja arvasid, et kook jääb teistkordsel küpsemisel seest väga kuiv. „Ma lisasin sinna piisavalt võid, et see jäi mahlane,“ paljastab Eesti parim pagar.

FINAAL: Finaali teise ülesandena tuli pagaritel teha võidutort. Sandra sõnul ei olnud tal varem aega, et selle küpsetamist kodus harjutada ja nii küsis ta võttepäeva hommikul meeskonnalt, et mis neil külmkapis üle on ja käepärastest vahenditest kook sündiski.Foto: Stanislav Moshkov

Natuke jäi Sandra tordi osas siiski rahulolematuks – ta oleks soovinud seda teistmoodi kaunistada. „Minu jaoks on koogi välimus väga tähtis ja kaunistamine võtab alati kaua aega. Toitu süüakse ju silmadega. Seekord kaunistasin nii, nagu esimene emotsioon ütles. Kui selle koogi tegemist alustasin, mõtlesin: „Tee-tee, pead ruttu tegema, sul pole aega, lihtsalt tee valmis,“ muigab ta. Kohtunikud ütlesid Sandrale, et kook on väga temalik ja kiitsid selle mahlasust.

FINAAL: Finaali teise ülesandena tuli pagaritel teha võidutort. Sandra sõnul ei olnud tal varem aega, et selle küpsetamist kodus harjutada ja nii küsis ta võttepäeva hommikul meeskonnalt, et mis neil külmkapis üle on ja käepärastest vahenditest kook sündiski.Foto: Stanislav Moshkov

Sandra ütleb, et saate jooksul on talle kirjutanud väga paljud inimesed, et temalt kooke tellida. „Saade andis mulle kinnituse, et küpsetamine on minu tulevik.“ Oma kohviku peale ta veel ei mõtle, küll aga on suvel avatud kodukohvik.

„See on minu unistus, aga selle peab ikka väga korralikult läbi mõtlema. Olen avatud igasugustele pakkumistele promotsioonist kuni tootearenduseni välja.“ Tegelikult meeldib Sandrale väga ka soolaseid asju küpsetada. „Kui külalised tulevad, püüan ikka alati kolmekäigulise õhtusöögi teha.“

Eesti parima pagari pannkoogiretsept (kolmele):

Kas kauneid ja keerulisi kooke tegev Sandra ka nii lihtsaid asju, nagu pannkoogid küpsetab? „Jaa! Muide, pannkookidega on hea nali – ma õppisin nende tegemise ära alles eelmisel aastal,“ naerab Sandra. „Oskasin teha mitmekorruselisi torte, võikreemist roose, aga pannkooke ei osanud. Siis mõtlesin, et mis ema ma olen, kui pannkooke teha ei oska ja õppisin ära.“

45 grammi suhkrut

150 grammi nisujahu

3 muna

Näpuotsaga soola

4 detsiliitrit piima

35 grammi sulatatud võid või toiduõli